Hej på er! 
Jag skrev ett så jäkla långt inlägg dagen jag blev klar med läkarutbildningen, den tredje och sista dagen på state exam när professorerna på kirurgen klev in och sa "Congrats colleagues, you’re now doctors!". Det inlägget försvann tyvärr och sen dess har jag varit så himla upptagen. 
Men jag är klar iallafall! Jag är nu läkare och har snart gjort mina två första veckor på kirurgkliniken som vik inför ST. Fan vad jag trivs, det är så himla bra.
Jag har fått en grym handledare. En ung tjej som är klar specialist som är hård, pedagogisk och så sjukt kunnig, duktig och kompetent. En bättre handledare inför ST hade jag aldrig kunnat drömma om.

Jag blev alltså klar med utbildningen onsdag 9 januari, flög 10 januari och började nya jobbet direkt på måndagen 14 januari. 
Första veckan var jag på KAVA (kirurgisk akutvårdsavdelning) vilket var kanon. Det är ju alltid svårt i början när man inte kan rutiner osv, men alla är så himla snälla och hjälpsamma så det kommer såklart bli bra.
Redan andra dagen fick jag assistera på en appendektomi, då man alltså plockar bort en inflammerad blindtarm. Otroligt lärorikt. Det utfördes genom titthålsoperation och jag fick hålla i kameran och sy igen, jättekul!
På onsdagen stod jag på operation i 6 timmar i sträck vilket var riktigt jobbigt. Jag gick direkt från att assistera på en operation då man tog bort en gallblåsa som var ganska komplicerad, till en appendektomi som även den var komplicerad. Båda operationerna blev ganska fysiskt påfrestande eftersom jag skulle hålla i verktyg på ett visst sätt en längre tid. När man inte heller är van blir det väldigt påfrestande för ryggen också. Så efter 6 timmar var jag mör haha.
Tidiga morgnar blir det dessutom, 04.40 ringer klockan, så är jag hemma kring 19 tiden vanligtvis. Men jag börjar vänja mig så det är överkomligt.

Den här veckan är jag på kirurgakuten iallafall, och det är jättekul! Väldigt många som kommer in med buksmärta och en hel del traumalarm då patienterna måste handläggas snabbt och kommer in på spineboard. Så spännande, och så roligt! 
Imorgon ska jag vara primär dagjour för första gången, så då söker folk mig när de vill ha hjälp med olika bedömningar. Så vem som helst kan ringa, från vilken avdelning som helst. Väldigt spännande och nervöst, men jag tror det kommer gå bra. Bara man behåller lugnet i akuta situationer och tänker logiskt så löser det sig. 

Tanken med bloggen var ju att den skulle finnas under tiden i Riga för att nya studenter skulle ha något att gå på när de ansökte skolan. Nu är jag ju klar, och börjar ST i kirurgi om några månader och jag hoppas att ni kanske även vill följa min resa till att bli kirurg. Ni är ju några som faktiskt kikar in varje dag så jag tänker att jag fortsätter så länge det finns intresse.

Om kvällarna har plugget börjat igen kan jag meddela, inväntar att få gå ATLS-kurs, men behöver kunna allt ändå innan så jag läser kursboken på kvällarna. Sedan bär jag alltid med mig boken Akut kirurgi, det är som min bibel. 
Hoppas ni mår bra så hörs vi snart! 
(null) (null)
(null)
(null)

DOCTOR, Surgeon, kirurg,

Kommentera

Publiceras ej